Saturday, May 19, 2012

Dark Shadows (SUA, 2012)

Dark Shadows
(SUA, 2012)


Regia: Tim Burton
Cu: Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter, Eva Green, Chloë Grace Moretz, Jackie Earle Haley

Rating: 3.5/5

Deși bazat pe un soap „alternativ” din anii '60, ”Dark Shadows” are mai multe în comun cu filmele produse cam în aceeași vreme de studiourile Hammer, care combinau ambianța gotică cu creaturi fantastice, nu fără umor și camp. Până și Christopher Lee apare într-un scurt cameo, ca să fie clar care este sursa de inspirație. Din motive care țin mai mult probabil de apetitul pentru filme de gen de calitate (care ajung din ce în ce mai rar pe ecranele noastre) și de atitudinea binevoitoare pe care o am de obicei față de Tim Burton, mi-a plăcut filmul - ceva mai mult decât mă așteptam - și fac opinie separată față de cei care deja îl renegă pe Burton.


În ”Dark Shadows”, sunt chemați la ordine nu numai Barnabas Collins, vampirul anacronic interpretat de Johnny Depp, dar și câteva fantome, o vrăjitoare, un vârcolac si Alice Cooper. Deși pare all over the place, cred că filmul câștigă coerență prin faptul că Barnabas rămâne în centrul atenției aproape pe întreaga durată a filmului. Acest rol nu are nimic special comparat cu ce a făcut Depp în ultima vreme, dar aici este principalul element al poveștii de care ne legăm și principala călăuză prin noul univers fantastic creat de Burton. Aș menționa alături de Depp și imaginea semnată de Bruno Delbonnel (care cel mai recent a colaborat cu Sokurov la ”Faust”-ul său extraterestru) și calitatea - ca de obicei excepționala în filmele lui Burton - costumelor și scenografiei.


”Dark Shadows” nu este la înălțimea celor mai bune filme semnate Burton & Depp (”Ed Wood”, ”Edward Scissorhands” și, cu puțină indulgență, ”Sleepy Hollow” sau ”Sweeney Todd”). Este un film ciudat, creat de un regizor care are o viziune, dar care își dorește să facă mai degrabă pastișe și omagii decât filme originale. Și totuși, ”Dark Shadows” are umor, are câteva secvențe de o remarcabilă virtuozitate vizuală și este o comedie horror reușită (știind bine că acesta este un gen mai degrabă destinat eșecurilor).

1 comment:

Dan O. said...

This film starts off extremely strong, only to quickly descend into mediocrity. Depp’s wild performance is the real saving factor here. I think Burton and Depp need to take a vacation from each other for a while. Good review Victor.