Sunday, January 16, 2011

Devil (SUA, 2010)

Devil
(SUA, 2010)


Regia: John Erick Dowdle
Cu: Chris Messina, Caroline Dhavernas, Bokeem Woodbine

Rating: 3/5

”Devil” este produs de M. Night Shyamalan și, pe cât se pare, este prima parte dintr-o viitoare trilogie/serie intitulată The Night Chronicles și care va fi supervizată de auteur-ul din Philadelphia. Premisa filmul de față este destul de simplă: cinci oameni sunt blocați într-un lift „defect”, iar unul dintre ei este Diavolul, care trebuie să îi pedepsească pe ceilalți pentru păcatele lor. În timp ce cei din lift încep să moară unul după celălalt, în afară, un detectiv cu un trecut zbuciumat (Chris Messina) încearcă să rezolve cazul ca pe oricare altul, în timp ce un paznic religios (și mexican) încearcă să îl convingă că are de-a face cu forțe necurate.


În marea sa parte, filmul este destul de antrenant, aderă la clișeele genului, dar nu este neapărat foarte previzibil. Având în vedere faptul că o mare parte a filmului are loc într-un lift, realizatorii (regizorul Dowdle și directorul de imagine Tak Fujimoto, colaboratorul fidel al lui Shyamalan) reușesc să construiască un film bine gândit vizual și să transfere o parte din claustrofobia din lift și spațiului din afara acestuia, prin folosirea unui unghiuri înclinate și a lentilelor cu obiectiv larg. Dar secvența care face toți banii este chiar genericul de început, care începe ca o survolare deasupra Philadelphiei, numai că „cu capul în jos” (probabil o altă aluzie mitologică), astfel încât clădirile înalte par că apasă asupra ta.


”Devil” nu este un film mare, dar are cu siguranță atu-urile sale, nu ultimul dintre ele fiind faptul că folosește actori mai puțin cunoscuți (figurile sunt doar vag recognoscibile, cu excepția lui Messina), care reușesc interpretări convingătoare. Anticipând următoarele episoade (?) ale seriei, vreau să spun că nu mi-ar părea rău să văd mai multe filme ca acesta pe ecrane (în special pe cele românești)... Sau mai multe filme ca ”Splice”, spre exemplu...

No comments: