Wednesday, December 14, 2011

Moneyball (SUA, 2011)

Moneyball
(SUA, 2011)


Regia: Bennett Miller
Cu: Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman, Robin Wright

Rating: 3/5

Nu a fost un an deloc rău pentru Brad Pitt. După excelenta prestație din ”The Tree of Life” (unul dintre cele mai bune roluri ale sale), biletul pentru Oscar pare să îi fi sosit odată cu ”Moneyball”, în care îl interpretează pe Billy Beane, manager al echipei de baseball Oakland Athletics și unul dintre inovatorii jocului. Întregul film gravitează în jurul lui Brad Pitt, care arată ca un Robert Redford „reîncarnat”, întinerit, într-o interpretare reținută, subtilă. Billy Beane-ul din acest film este un personaj trist, care are însă tot timpul un zâmbet de oferit celorlați. Este, în același timp, un loser etern, dar și marele câștigător, cel care - ni se spune în film - a schimbat jocul de baseball. 


Regizat de Bennett Miller (”Capote”), bazat pe un scenariu de Steven Zaillian și Aaron Sorkin și filmat de Wally Pfister, ”Moneyball” nu putea să iasă decât un film bine făcut, solid, calculat. Din păcate, nu este mai mult decât atât. Cu o durată de peste două ore, filmul este monoton, dar reușește cumva să mențină un ritm susținut și astfel nu devine plictisitor. Nu există o gradare prea bună și finalul vine destul de brusc. Înainte de a apărea, filmul începea să fie comparat cu ”The Social Network” (din varii motive). Acum, această comparație pare să aducă un deserviciu ambelor filme. Lui ”Moneyball” îi lipsește un regizor cu personalitate și nu se remarcă decât prin rolul făcut de Brad Pitt. Dar merită menționat și Jonah Hill în rolul „ajutorului” lui Billy Beane, un statistician care folosește matematica pentru a evalua jucătorii de baseball, evitând bias-ul antrenorilor și impresarilor. Pentru Hill, acesta cred că este singurul său rol serios și se descurcă destul de bine. 

2 comments:

Adina Chițu said...

filmul asta e...testosteron-monoton :D
imi place cum arunca Pitt cu toate cele in toate directiile...asa cum nu a putut sa dea cu bata in mingie...ci poate numa in balta :)) (ma refer aici la personaj, nu la actor). Pitt mi se pare cat se poate de secundar in Tree of life...la fel ca si restul personajelor. Malick are meritul de a fi reusit sa facă un film per se, un film numa cu personaje secundare :D

Victor said...

Da, in "The Tree of Life" toate personajele sunt secundare. Iar Pitt e eclipsat de Malick, dar cred ca atat el cat si Jessica Chastain surprind foarte bine spiritul personajelor pe care le interpreteaza si fac roluri mari in umbra unui film foarte, foarte ambitios.