Thursday, December 2, 2010

Exit Through the Gift Shop (SUA/UK, 2010)

Exit Through the Gift Shop
(SUA/UK, 2010)


Regia: Banksy
Cu: Banksy, Thierry Guetta, Shepard Fairey, Rhys Ifans

Rating: 4.5/5

Acum câțiva ani, am fost foarte impresionat de un documentar excepțional, care folosea reconstituiri, imagini de arhivă și interviuri cu protagoniștii, pentru a spune povestea unui artist și performer talentat și dedicat artei sale - ”Man on Wire”. La fel de impresionat sunt, acum, de ”Exit Through the Gift Shop”, acest documentar (sau poate că nu...) despre un diletant devenit artist de succes peste noapte, fără a avea un stil propriu sau ceva de spus, ci doar profitând de hype-ul creat în jurul expoziției sale.


Filmul începe cu Banksy - unul dintre cei mai influenți artiști stradali, foarte preocupat de a-și păstra anonimitatea - așezat pe scaun, cu gluga pe cap, astfel încât să nu i se vadă fața și vocea distorsionată, spunând că filmul trebuia să fie un documentar despre el, dar tipul care vroia să-l facă era mai interesant, așa că acum este un film despre acesta din urmă. Îl cunoaștem astfel pe Thierry Guetta, un francez emigrat în L.A., obsedat să filmeze fiecare moment din viața sa. Viața acestuia se schimbă în 1999, când începe să-l filmeze pe unul dintre cei mai importanți artiști stradali ai vremii, parizianul Space Invader. Descoperindu-și noua pasiune, începe să filmeze și alți artiști stradali (ajungând într-un final să-l cunoască și pe Banksy), spunând că urmează să facă un documentar despre ei. Produsul final este, însă, de neurmărit, așa că Banksy preia realizarea filmului și îi recomandă lui Guetta să facă altceva între timp, eventual să încerce să facă o mică expoziție. Așa că Guetta se reinventează ca Mr. Brainwash și organizează o expoziție uriașă, pe care o promovează intens. Operele sale sunt copii/pastișe după Banksy, Blek Le Rat, Shepard Fairey, Andy Warhol și alții. Nimic original, dar totuși atrage o mulțime de lume și vinde lucrări „în valoare de” milioane de dolari, lăsându-i perplecși, nemulțumiți (și poate și ușor invidioși) pe cei pe care a început să-i filmeze și care l-au ajutat, mai mult din prietenie, să-și înceapă cariera de artist.


Deci, ”Exit Through the Gift Shop” este o satiră despre cum arta vulgară atrage prostimea și creează succes, spălând creierele. Dar se pune întrebarea dacă nu cumva totul este aranjat, dacă documentarul și o mare parte dintre evenimentele prezentate nu sunt o farsă elaborată pusă la cale de Banksy, mai mult sau mai puțin cu complicitatea lui Guetta. Totul pare credibil. Iar mesajul filmului pare în ton cu filosofia artistică a lui Banksy, omul care a „vandalizat” CD-uri cu muzica lui Paris Hilton, lipind pe ele mesaje precum ”90% of succes is showin up” sau ”Why am I famous?” Fie că e un fals sau nu, mesajul filmului nu se schimbă. Se schimbă eventual genul: dacă e real, atunci este un documentar. Dacă nu, atunci este un mockumentar absolut (nu unul tongue-in-cheek precum ”Borat” sau ”Take the Money and Run”). Nu cred că, doar urmărind filmul, îți poți da seama ce este el, iar ambelor teorii par să li se găsească argumente potrivnice. Ambiguitatea și discuțiile pe care acest film le provoacă nu fac, în acest caz, decât să sublinieze calitatea realizării sale. Oricum, părerile personale și inențiile lui Banksy sunt mai mult decât evidente, iar filmul este evident creația sa.


Tehnic, ”Exit Through the Gift Shop” este foarte bine realizat. În afară de câteva interviuri, filmul este compilat, în cea mai mare parte, din miile de ore de înregistrări făcute de Guetta de-a lungul anilor, cele mai multe dintre ele ne-etichetate. Acestea revelează lumea artiștilor stradali într-un mod unic, pe care numai cinematografia de guerilă l-ar putea reuși. Narațiunea (prin vocea lui Rhys Ifans) și muzica sunt reduse la minimul necesar, povestea fiind spusă prin intermediul montajului și a vocilor protagoniștilor, în special Guetta, care vorbește o engleză stâlcită, este incoerent și cel puțin ciudățel. 

No comments: