Friday, December 24, 2010

Gilda (SUA, 1946)

Gilda
(SUA, 1946)


Regia: Charles Vidor
Cu: Rita Hayworth, Gleen Ford, George Macready

Rating: 4/5

Johnny, un parior de doi bani (Ford) este angajat de Ballin Mundson (Macready), proprietarul unui casino argentinian, care are însă și alte afaceri mult mai importante și mai secrete. Johnny ajunge în scurtă vreme omul de încredere al lui Mundson, dar relația lor de afaceri este brusc amenințată când acesta din urmă se căsătorește pe nepusă masă cu Gilda, fosta iubită a lui Johnny.


”Gilda” este o „relicvă” din epoca în care filmele aveau personaje care vorbeau rapid, erau populate de spioni și comploturi în locații exotice, femeile erau fatale, iar bărbații niște șobolani, personajul principal un fraier care își povestea viața tristă, fără realizări și toate porcăriile pe care le-a făcut, destinele erau predestinate, iar povestea era spusă prin aluzii și insinuări. Acestea fiind spuse, ”Gilda” beneficiază de prezența dominatoare a Ritei Hayworth, dar și a lui George Macready, un maestru al caracterelor negative (vezi și ”Paths of Glory”, dar și ”Knock on Any Door”). În rolul său iconic, Rita Hayworth nu se deosebește de celelalte personaje fatale ale vremii sale, dar se prezintă ca o femeie potențial puternică, dar în realitate la fel de vulnerabilă și slabă ca bărbații care se îndrăgostesc de ea.


Sigur, există noir-uri mai bune decât ”Gilda”, dar, per ansamblu, este bine regizat și foarte entertaining, care te ține cu sufletul la gură pe măsură ce destinele personajelor se schimbă. Promisiunile repetate ale unui final tragic nu fac decât să crească tensiunea și suspansul, însă, în schimb, Charles Vidor ne oferă un deznodământ mai fericit, dar nu fără o oarecare ambiguitate...

No comments: