Saturday, December 18, 2010

Trust (UK/SUA, 1990)

Trust
(UK/SUA, 1990)


Regia: Hal Hartley
Cu: Adrienne Shelly, Martin Donovan, Merritt Nelson, Edie Falco

Rating: 4/5

Maria este o adolescentă de 17 ani, care rămâne însărcinată și abandonează liceul. După ce prietenul ei o părăsește, iar tatăl ei moare în urma unei palme pe care chiar ea i-a aplicat-o, Maria este alungată din casă și nu își poate permite nici măcar să facă un avort. Șansa ei este să îl întâlnească pe Matthew, un reparator de aparate electrice foarte inteligent, dar afectat de o relație proastă cu tatăl său. Cei doi formează un cuplu offbeat, iar - așa cum sugerează și titlul - încrederea reciprocă este singura lor șansă de a-și depăși condiția, împreună.


”Trust” este al doilea film al lui Hal Hartley și, în același timp, a doua sa colaborare cu Adrienne Shelly. Este cu atât mai impresionant faptul că a fost filmat în doar 11 zile. Filmul este o comedie, dar abordează subiecte serioase și nu se transformă niciodată în parodie sau bătaie de joc. Personajele sunt interpretate cu naturalețe și afecțiune de un ansamblu de actori foarte talentați. Shelly, cu vocea pițigăiată, este perfectă în rolul Mariei, nepăsătoare la început, apoi din ce în ce mai în control asupra vieții sale pe măsură ce relația cu Matthew o transformă. Acesta din urmă este interpretat cu adevărat magistral de Martin Donovan (a cărui mers este copiat de Thomas Jay Ryan într-un alt film al lui Hartley, ”Henry Fool”). Edie Falco este Peg, sora Mariei cu mai multă experiență într-ale vieții. Iar Merritt Nelson și John MacKay sunt părinții, mama Mariei și, respectiv, tatăl lui Matthew, cei care sunt, într-o mai mică mai mare măsură responsabili de probleme copiilor lor, dar și cei care încearcă, fără succes, să îi ajute să le depășească.


Filmul prezintă o felie de viață din micile orașe americane la sfârșitul deceniului 9 al secolului trecut. Fără pretenții, ciudățel și amuzant, ”Trust” este unul dintre cele mai bune filme independente americane din anii '80-'90.

No comments: