Thursday, December 23, 2010

The Town (SUA, 2010)

The Town
(SUA, 2010)


Regia: Ben Affleck
Cu: Ben Affleck, Jeremy Renner, Rebecca Hall, Jon Hamm, Pete Postlethwaite

Rating: 3.5/5

Cu acest al doilea lung-metraj al său (după ”Gone Baby Gone”, pe care nu l-am văzut), Ben Affleck ne întoarce în Boston, orașul lui ”Good Will Hunting” și al celui mai important succes al său în calitate de (co-)scenarist. ”The Town” este povestea unei bande de patru jefuitori de bănci, condusă de Doug (Affleck himself) și din care mai face parte și instabilul Jimmy (Renner). Ei se află la ordinele unui florar/traficant de droguri/gangster jucat din poignée de Pete Postlethwaite. Un agent FBI (Hamm) este pe urmele lor și vrea să-i înfunde cu orice preț, dar adevăratele probleme încep pentru Doug când se îndrăgostește de Claire, una dintre ”victimele” spargerii de bănci care deschide filmul, pe care o urmărește inițial pentru a se asigura că nu are cum să îi toarne FBI-ului.


Ben Affleck este departe de a deveni următorul Clint Eastwood (deși se pare că cam asta își dorește). Cu toate acestea, ”The Town” este destul de bine regizat, există simțul gradării, chiar dacă înșiruirea scenelor este ușor dezarticulată (probabil din cauza numeroaselor faptului că primul montaj al filmului dura patru ore). În plus, este bine filmat, chiar dacă pune cam ostentativ în valoare decorul orașului Boston (fără îndoială, cu aceeași ”dragoste” cu care Woody Allen filmează New York-ul, dar să păstrăm proporțiile). Problema pentru Affleck este că, totuși, e un actor destul de slab (cel puțin în filmul acesta). Este salvat oarecum de restul distribuției. Rebecca Hall (vezi și ”Vicki Cristina Barcelona” sau ”Frost/Nixon”) e o prezență plăcută pe ecran, dar încă nu știu dacă este o actriță bună. Jeremy Renner e ok, dar parcă face un pic o simplă variațiune pe rolul său din ”The Hurt Locker” (va fi, oricum, probabil nominalizat la Oscar și pentru ”The Town”). Dar filmul este „furat” de doi actori „de televiziune”, Jon Hamm (mai cunoscut din ”Mad Men”) și Blake Lively (”Gossip Girl”), care o joacă pe sora lui Jimmy și fost iubită a lui Doug. Aceștia doi au vreo două scene împreună care sunt printre cele mai reușite din întreg filmul. 


”The Town” nu este ”The Departed”-ul acestui an. Dar se folosește inteligent de clișeele genului pentru a livra un entertainment bine făcut, dar nu fără oarecare pretenții de a fi nominalizat pe aici și pe dincolo.

No comments: