Thursday, December 2, 2010

Red (SUA, 2010)

Red
(SUA, 2010)


Regia: Robert Schwentke
Cu: Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich, Helen Mirren, Mary-Louise Parker, Brian Cox, Richard Dreyfuss, Ernest Borgnine

Rating: 2.5/5

Povestea a patru spioni, foști agenți CIA acum în pensie (Willis, Freeman, Malkovic, Mirren), care se reîntorc în activitate, după ce devin ținta unor asasini plătiți... Bazat pe un „roman grafic” (filmul este co-produs de DC Comics), ”Red” (adică ”Retired, Extremely Dangerous) este mai bun decât ar părea, deși nu depășește sfera filmelor de acțiune. Semi-succesul lui se datorează nu în ultimul rând distribuției extraordinare. Willis este aproape genial, luându-și peste picior rolul de dur care l-a consacrat, mai ales în prima parte a filmului. Malkovich este în elementul său în rolul unui agent dus bine cu pluta (după ce s-a experimentat pe el ani întregi cu doze zilnice de LSD). Freeman este elegant, ca de obicei, dar rolul lui are mai mult pathos ca al celorlalți (asta ca să nu zic patetism). Helen Mirren e grațioasă, atrăgătoare - ca de obicei - și formează un cuplu inedit cu Brian Cox, care este un prietenos agent rus. În alte roluri îi avem pe Richard Dreyfuss ca un fabricant de arme fără scrupule și uber-veteranul Ernest Borgnine, ca paznicul arhivei CIA. Doi actori mai tineri completează perfect distribuția: Karl Urban și foarte amuzanta Mary-Louise Parker, aceasta din urmă fiind mult mai tânăra parteneră a lui Bruce Willis.


Per ansamblu, filmul este bine făcut, mi-a plăcut cum a fost filmat, iar scenele de acțiune sunt bine dozate (nici prea multe, nici prea puține). Este un pic cam sec - m-aș fi așteptat să râd mai mult, mai ales că filmul are în distribuție atâția actori care știu să fie cu adevărat amuzanți. Dar măcar nu e genul de film care știi că e umplut cu glume (proaste) la care, chipurile, ar trebui să râzi, dar chiar nu e cazul. Nici intriga nu este foarte reușită, dar având în vedere universul de semi-realitate în care se desfășoară, nici ea nu prea contează.

No comments: