Sunday, February 20, 2011

Unknown (UK/Germania/Franța/Canada/Japonia/SUA, 2011)

Unknown
(UK/Germania/Franța/Canada/Japonia/SUA, 2011)


Regia: Jaume Collet-Serra
Cu: Liam Neeson, Diane Kruger, January Jones, Bruno Ganz, Frank Langella

Rating: 3/5

Aflat la Berlin pentru o conferință, cercetătorul Martin Harris (Neeson) are un accident de mașină. Se trezește la spital fără să își amintească în totalitate ce s-a întâmplat, iar când se întoarce la hotel este șocat să descopere că soția sa (Jones) nu îl recunoaște, există un alt bărbat care pretinde că este adevăratul Martin Harris, iar nu după vreme apar și oamenii care vor să îl ucidă. Alături de taximetrista care conducea mașina în care a avut accidentul (Kruger) și cu ajutorul unui (foarte puțin credibil) fost ofițer Stasi (Ganz), Martin încearcă să reconstruiască puzzle-ul vieții sale.


Avem în descrierea de mai sus toate ingredientele unui thriller hitchcock-ian în plină epocă post-Bourne. Direcția în care realizatorii au mers este ușor diferită. Decât să urmeze tiparul hitchcock-ian clasic instaurat de ”The 39 Steps” și dus la apogeu odată cu ”North by Northwest” în care un bărbat obișnuit este acuzat de una sau mai multe fapte pe care nu le-a comis, este urmărit atât de poliție și de criminali deopotrivă și rezolvă situația printr-o combinație de acțiuni simple și noroc, ”Unknown” adună în ultimul act destule twist-uri cât pentru întreg filmul. Chiar dacă acest lucru nu schimbă neapărat perspectiva asupra a ceea ce am văzut și nu simți că adevărul este prea tras de păr, toate întorsăturile de situație fac din ”Unknown” un film mult mai convențional, mult mai banal decât ar fi putut să fie.


Pe de altă parte, este destul de bine realizat. Câteva dintre deciziile vizuale ale regizorului Jaume Collet-Serra sunt de asemenea foarte bune, precum înclinarea aparatului de filmat în momentele în care Martin pare să își piardă mințile sau filmarea unei scene neașteptat de pline de suspans pe fundalul unei expoziții fotografice a cărei subiect exclusiv sunt chipuri umane. Scenele de acțiune sunt relativ puține și scurte, dar sunt bine integrate unei povești care îl pune în prim-plan pe Liam Neeson, pentru care rolul nu este o mare provocare, dar care ne ajută ca totul să fie mai credibil. Cât despre restul distribuției, Bruno Ganz și Frank Langella nu se chinuie prea tare și nici nu trebuie. Nici pentru Diane Kruger rolul nu este prea ofertant. În schimb, January Jones fură câteva scene, având o prestație foarte reușită în rolul soției posibil duplicitare a lui Martin Harris.


”Unknown” este unul dintre puținele filme din ziua de astăzi care nu au pretenția de a fi mai mult decât un simplu film de acțiune. Chiar dacă odată ce plot-ul este descifrat se ivește o preocupare (geo-)politică, aceasta (precum și evocarea Stasi-ului și Războiului Rece) sunt mai degrabă MacGuffin-uri (altă șmecherie de-a lui Hitchcock), pretexte pentru a duce filmul mai departe.

1 comment:

Anonymous said...

Din pacate nu ai o pagina generala de contact, asa ca trebuie sa scriu aici (nu am citit review-ul, nu are nici o legatura):

http://www.imdb.com/title/tt0376968/