Friday, July 15, 2011

Le Trou (Franța, 1960)

Le Trou
(Franța, 1960)


Regia: Jacques Becker
Cu: André Bervil, Jean Keraudy, Michel Constantin, Marc Michel

Rating: 4.5/5

De regulă, am fost foarte generos cu filmele clasice franțuzești pe blog. „Le trou”, ultimul film al lui Jacques Becker nu va strica tradiția. Acțiunea se petrece integral în incinta unei închisori, în care tânărul Claude Gaspard, acuzat de tentativă de omor, este repartizat într-o celulă cu alți patru pușcăriași care pregătesc deja un plan de evadare. Filmul este bazat pe un caz real, atât de mult încât Jean Keraudy joacă un rol bazat pe propria sa contribuție la tentativa de evadare.


Becker redă în detaliu strădaniile celor cinci de a evada, în cadre lungi, astfel încât îi vedem, în timp real, cum sparg podele și pereți sau inspectează subsoluri și canale. Totul se desfășoară fără muzică ambientală, idee preluată probabil din clasicul film despre un jaf al lui Jules Dassin, „Du rififi chez les hommes”, care la rândul său s-a inspirat probabil din modul în care secvențe similare au fost turnate de John Huston în ”The Asphalt Jungle”. Oricum ar fi, deciziile lui Jacques Becker sunt foarte bune. Camera pătrunde în toate găurile și cotloanele posibile, traversează coridoare aparent nesfârșite, dar se și oprește cu insistență asupra mâinilor sau frunților interpreților, care par cu adevărat să facă parte din lumea pe care o pun în scenă. 


Planul este construit meticulos și fiecare eveniment este luat în calcul. Cei patru pușcăriași care l-au conceput dau dovadă de curaj, inventivitate și tărie de caracter. Acestora li se opune rigiditatea gardienilor, birocrația celor care conduc închisoare și trădarea colegului lor de celulă. Din aceste motive, deznodământul este cu atât mai devastator, cu atât mai mult cu cât, până în acele ultime momente, filmul pare (doar pare) să pună mai mult accent pe stil decât pe psihologia personajelor, pe motivațiile acestora și conflictele care ard mocnit între ei. Toate acestea „erup” în finalul perfect al poveștii. „Le trou” este un film excepțional și o mare realizare care a încheiat cariera lui Jacques Becker, mort prematur la scurtă vreme după terminarea filmărilor.


No comments: