Friday, July 29, 2011

Super 8 (SUA, 2011)

Super 8
(SUA, 2011)


Regia: J.J. Abrams
Cu: Elle Fanning, Kyle Chandler, Joel Courtney

Rating: 4/5

Vara anului 1979. Un grup de puști filmează un film cu zombie pe care vor să îl prezinte într-un festival de film pentru adolescenți. Charles este regizorul, Cary „expertul” în explozibili, Martin este star-ul slab de înger și încet la minte, iar Joe (Joel Courtney) este un fel de bun-la-toate. El se ocupă de machiaj și efecte, dar adevărul pare să fie că își pune tot sufletul în proiect pentru a uita de moartea recentă a mamei sale și de problemele pe care le are cu tatăl său, adjunctul de șerif. Charles o distribuie pe Alice (Elle Fanning) în rolul soției detectivului din filmul său, de care are nevoie într-o scenă importantă care se petrece într-o gară. La filmare, trenul care trece deraiază, iar lucrurile se precipită brusc: apare armata, câini și persoane încep să dispară, iar copiii s-ar putea să nu mai apuce să termine filmul.


”Super 8” este un omagiu adus unor ”E.T.” sau ”Encounters of the Third Kind” (dar și ”War of the Worlds”), filme clasice ale lui Steven Spielberg, care aici este producător. Iar Abrams nu doar preia temele preferate ale realizatorului (copii inventivi, tați cu probleme, întâlniri cu ființe... nepământești, acțiunea plasată în orășele de provincie liniștite etc.), dar își adaptează și stilul vizual la cel al lui Spielberg și chiar folosește trucuri clasice, precum obiectele privite în oglinda retrovizoare a mașinii.. Dar acesta nu este un film „fără suflet”, în care J.J. Abrams îl imită pe Spielberg pas cu pas. Filmul are un centru emoțional, iar personajele sunt, cu adevărat, în centrul poveștii, ceea ce este din ce în ce mai rar în blockbuster-ele de duzină. Singurul lucru care îi lipsește pentru a fi un clasic spielberg-ian este o coloană sonoră semnată John Williams. Cealaltă coordonată referențială este George A. Romero și filmele sale mai mult sau mai puțin cu zombies, dintre care ”The Crazies” este, probabil, omagiat în ”Super 8”.


Ultimul act al filmului pare un pic mai centrat pe acțiune, efecte speciale și, într-un fel, trebuie să adune la un loc mai multe personaje, așa că Joe, Alice și Charles sunt un pic pierduți în „peisaj”, dar, în final, filmul își revine, iar finalul este mai mult decât satisfăcător, tot în cheie spielberg-iană. ”Super 8” este imaginativ, amuzant, are personaje bine creionate și actori talentați (Elle Fanning iese în evidență), scenele de acțiune te țin într-adevăr cu sufletul la gură, în momente în care simți cu adevărat că viețile copiilor sunt în pericol, iar, în final, este cel mai entertaining film mainstream pe care l-am văzut de foarte multă vreme și parcă mi-a amintit de vremuri mai bune. Nu m-ar surprinde să își găsească un loc în topul de la sfârșitul anului.

P.S.: Un lucru foarte interesant s-ar întâmplat la proiecția la care am fost, în această seară, la Cinema Florin Piersic (Republica). Luminile s-ar aprins imediat ce filmul s-a terminat, dar, în timp ce genericul mergea, în partea stângă a ecranului a început filmul ”The Case”, cel pe care copiii au reușit să îl termine până la urmă. Lumea s-a așezat din nou pe locurile lor și luminile s-ar stins, iar toți ne-am uitat până la sfârșitul genericului. Vă recomand cu căldură să nu vă ridicați chiar imediat ce filmul „se termină”, fiindcă ”The Case” este unul dintre cele mai amuzante momente cinematografice ale anului.


1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.