Pe perioada Halloween-ului au rulat în cinematografele din România două producții animate care se inspiră din povești de groază, făcute special pentru publicul tânăr. Americanii l-au avut și pe ”Frankenweenie”, dar noi ne descurcăm cu ce putem.
ParaNorman
Regia: Chris Butler, Sam Fell
Voci: Kodi Smit-McPhee, Anna Kendrick, John Goodman
Rating: 4/5
Făcut de oameni care au participat la realizarea lui ”Coraline” în urmă cu câțiva ani, ”ParaNorman” este un adevărat film de groază pentru copii. Combinând animația de tip stop-motion cu efecte digitale, Chris Butler și Sam Fell construiesc un film de o extraordinară frumusețe și complexitate vizuală, căruia nu îi lipsesc momentele înfricoșătoare. Povestea se învârte în jurul lui Norman, un băiat pasionat de filme cu zombi care are și darul de a vorbi cu fantomele, motiv pentru care este ostracizat la școală, asta până când află că este singurul care poate salva orașul de blestemul unei vrăjitoare arse în urmă cu câteva sute de ani. Revelația adevărului despre aceasta și modul în care este negociat deznodământul fac ca ”ParaNorman” să depășească simplul stadiu de film pentru copii cu nerds și strigoi. Până acum, este animația care mi-a plăcut cel mai mult din ce am văzut pe ecranele noastre.
Hotel Transylvania
Regia: Genndy Tartakovsky
Voci: Adam Sandler, Andy Samberg, Steve Buscemi
Rating: 3.5/5
Acesta este mult mai degrabă un film animat digital pentru copii care întâmplător este cu monștri în rolurile principale. Așteptările nu erau foarte mari, trailerul promițând mai degrabă poante și răsturnări de situație previzibile. Modul lui Tartakovsky (creator al ”Dexter's Lab” și ”Attack of the Clones”, printre multe altele) de a evita redundanța este de a suprasatura ecranul cu glume, gag-uri vizuale și acțiune, construind un film dinamic, extrovert, pe placul publicului larg, care să nu ajungă să plictisească. Un alt atu este casting-ul surprinzător de reușit, cu Adam Sandler și Andy Samberg improvizând reușit rolurile de tată și ginere prospectiv (relația dintre cei doi este suprinzător de credibilă, având în vedere că unul este Dracula, iar celălalt un backpacker). Însă cireașa de pe tort este Steve Buscemi în rolul Lupului nevrozat de prea mulți copii și prea multe întâlniri cu oamenii de care tuturor monștrilor le este frică. Sigur, ultima jumătate de oră este destul de previzibilă, dar restul este destul de mișto cât să se ierte aceste lucru.
No comments:
Post a Comment