Saturday, April 23, 2011

Scream 4 (SUA, 2011)

Scream 4
(SUA, 2011)


Regia: Wes Craven
Cu: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette

Rating: 2.5/5

Supraviețuitorii

”Scream 4” este, în același timp, sequel, remake și reboot al trilogiei originale care a debutat în 1996. Se reîntorc supraviețuitorii primelor trei filme - Sidney, Gale și Dewey - plus o grămadă de tinerei de liceu care sunt ciopârțiți unul după celălalt într-o serie de evenimente care reproduc aproape la indigo crimele (și victimele!) din primul film. Multă vreme, filmul pare că încearcă să spună două povești care nu se potrivesc foarte bine una cu cealaltă și are prea multe personaje care au nevoie de un pic de introducere înainte de a fi înjunghiate. În final, totuși, supraviețuitorii și omologii săi mai tineri par să fie din același film.


Seria ”Scream” a fost întotdeauna despre alte filme, despre regulile „nescrise” ale genului horror, despre personaje care par conștiente că sunt într-un slasher, știu ce trebuie să facă pentru a supraviețui, dar, cu toate acestea, fac cele mai elementare greșeli. ”Scream 4” are, parcă, mai multe discursuri de acest gen. Morala pare să fie că, în mileniul III, nu mai există reguli și oricine poate muri. Nu cred că aceasta este caracteristica modernă a genului. Personaje uni-dimensionale, da. Violență nejustificată dată la maxim, da. Real-time, da. Însă proto-slasher-ul lui Mario Bava, „Reazione a catena” (aka ”Bay of Blood”) nu discrimina între personaje și toate ajungeau să își găsească sfârșitul (inclusiv criminalii), iar filmele ”Scream” aduc mai mult cu acest gen de filme (și echivalentele lor americane din anii '70-'80) decât cu horror-urile moderne asupra cărora tot insistă.


Sincer, horror-ul hollywood-ian mă plictisește. Aceleași povești sunt constant reciclate, predomină sequel-urile și remake-urile (shriequels & screamakes, vorba personajelor din film) și lipsesc complet sperieturile adevărate. Cele mai „înfricoșătoare” filme de gen pe care le-am văzut în ultimii ani au fost europene (”Martyrs”, de Pascal Laugier, care nu este prea bun și spaniolul ”[REC]”, refăcut ca insipidul ”Quarantine”). Cu toate acestea, ”Scream 4”, fără să fie excelent, este un film inteligent și este chiar bun atunci când personaje aleatorii sunt înjunghiate fără milă unul după celălalt. Nu e deloc scary, dar e amuzant și bine-dispune. 

No comments: