În această perioadă, când la televizor sunt programate o groază de filme mediocre despre Isus, diverși apostoli și tot felul de sfinți, poate nu strică să ne amintim de cele mai bune filme din această categorie. Lista de mai jos nu este neapărat una politically-correct, dar cu siguranță e mai valoroasă decât oferta de la TV. Mazel tov!
„Il vangelo secondo Matteo” |
1. Il vangelo secondo Matteo (r. Pier Paolo Pasolini, 1964)
Poate că „revoluționarul” ateu Pasolini nu ar fi fost cea mai probabilă alegere pentru a face un film despre Isus, dar filmul său este destul de fidel sursei. Chiar dacă pare mai degrabă o lucrare de propagandă marxistă decât o profesiune de credință, ”Evanghelia după Matei” este o operă în alb-negru sobră, elegantă și acompaniată de o coloană sonoră excepțională. Figura christică revine în opera lui Pasolini de mai multe ori, sub diferite forme, poate cel mai neașteptat fiind personajul lui Terence Stamp din ”Teorema”.
2. Life of Brian (r. Terry Jones, 1979)
Isus nu apare în ”Life of Brian” decât câteva secunde, dar asta nu a împiedicat controversa din jurul filmului. Mai puțini preocupați de credință, Monty Python au realizat o satiră politică, un film despre falși profeți și false cauze, o critică a societății de consum și un denunț al ipocriziei - cu care Isus probabil ar fi fost complet de acord. Recent, Eric Idle a transformat scenariul într-un oratoriu a cărui titlu clarifică identitatea lui Brian - ”Not the Messiah (He's a Very Naughty Boy)”.
”Jesus Christ Superstar” |
3. Jesus Christ Superstar (r. Norman Jewinson, 1973)
În ciuda cântecelor, coregrafiilor și a atmosferei hippie, ”Jesus Christ Superstar” este probabil cel mai popular și mai apreciat de credincioși dintre filmele din această listă. Imaginea lui Douglas Slocombe este superbă, folosind la maxim decorurile naturale în combinație cu kitsch-urile moderne. Timpul și-a lăsat amprenta asupra filmului și la o primă vizionare poate părea un pic dated, dar ”Jesus Christ Superstar” are un atu absolut: cele două interpretări magistrale din rolurile principale: Carl Anderson (Judas) și Ted Neeley (Jesus).
4. Intolerance (r. D.W Griffith, 1916)
Epicul de trei ore al lui Griffith combină patru povești din diferite momente ale istoriei pe tema „strădaniile iubirii de-a lungul veacurilor” și revoluționează montajul cinematografic. Povestea lui Isus, parcă mai redusă în dimensiuni decât celelalte, este folosită ca suport moral al întregii opere.
”The Last Temptation of Christ” |
5. The Last Temptation of Christ (r. Martin Scorsese, 1988)
Am ezitat înainte să pun acest film în listă, pentru că nu este unul dintre preferatele mele. Nu cred că stilul lui Scorsese și idiosincraziile acestuia se mulează foarte bine pe tema dată. Jesus-ul lui Willem Dafoe seamănă mai mult cu Travis Bickle decât cu imaginea clasică a personajului, iar Iuda al lui Harvey Keitel este Harvey Keitel, numai că mai îmbrăcat decât de obicei. Totuși, filmul are meritul că îl prezintă pe Isus ca om și îi sondează psihologia, iar ultimele aproximativ 15 minute sunt extraordinare și cu adevărat redemptive.
No comments:
Post a Comment