Friday, September 16, 2011

Bab el hadid (Egipt, 1958)

Bab el hadid
(Egipt, 1958)


Regia: Youssef Chahine
Cu: Farid Shawqi, Hind Rostom, Youssef Chahine

Rating: 4/5

"Bab el hadib" („Stația Cairo” sau „Poarta de fier”) este un film egiptean plasat în totalitate în jurul gării din titlu. Personajul principal este șchiopul Qinawi (interpretat de Youssef Chahine, regizorul peliculei), un marginalizat și bătaia de joc a tuturor care își duce existența de mizerie ca vânzător de ziare. Hanouma, o tânără voluptuoasă care vinde ilegal băuturi răcoritoare celor care traversează stația, este obiectul fizației sale și Qinawi încearcă să o cucerească. Dar ea este logodită cu hamalul Abu-Sirih și nu are nici cea mai mică intenție să ia în serios. Iritat de jocurile Hanoumei, Quinawi clachează și, inspirat de o crimă din ziare, îi pregătește sfârșitul.


Povestea sună a ”Porgy & Bess” regizat de Hitchcock, dar filmul are câteva trăsături aparte. Dincolo de culoarea locală, redată în stil neorealist, filmul are o structură narativă originală și un ton aparte. Naratorul este proprietarul standului de ziare și reviste, angajatorul lui Qinawi, cel mai bun pentru a lua locul povestitorul. Filmului nu îi lipsește deloc umorul, mai ales în prima parte, pentru ca apoi, încet-încet să se infiltreze un sentiment de neliniște și amenințare tăcută, până când totul explodează în final. Și ar mai trebui notate cele câteva subplot-uri: Abu-Sirih încearcă să își organizeze colegii într-un sindicat, pentru a nu mai fi exploatați, intrând în conflict cu cei câțiva privilegiați ai situației actuale; doi îndrăgostiți se întâlnesc în secret etc. Toate acestea rămân fără o finalitate clară, dar contribuie decisiv la modul în care simțim acest film.

„Bab el hadib” are secțiuni întregi care se desfășoară aproape în timp real. Are și confruntări pe viață și pe moarte în care câte o mână ridică un cuțit pentru a-l înfinge în dușman. Filmul este „copilul” filmului noir american și al neorealismului italian - una dintre cele mai incitante descoperiri și unul dintre cele mai interesante filme pe care le-am văzut în ultima vreme.






No comments: