Monday, May 30, 2011

The Dead (UK/Irlanda/SUA, 1987)

The Dead
(UK/Irlanda/SUA, 1987)


Regia: John Huston
Cu: Anjelica Huston, Donal McCann, Dan O'Herlihy

Rating: 4.5/5

Deși a avut o carieră lungă în care a lucrat în toate disciplinele cinematografice și în toate genurile, John Huston este cel mai bine cunoscut ca regizor pentru filmele sale de gen, fie ele noir-uri/thrillere (”The Maltese Falcon”, ”The Asphalt Jungle”...) sau western-uri (”The Treasure of the Sierra Madre”, ”The Life and Times of Judge Roy Bean”), precum și pentru adaptările sale literare epice (”The Man Who Would Be King”, ”Moby Dick” etc.) Dar ultimul său film, ”The Dead”, lansat post-mortem, este cu totul altceva. Bazat pe scurta povestire a lui James Joyce cu același titlu care închide volumul ”Dubliners”, este probabil cea mai personală realizare a unuia dintre cei mai importanți regizori americani.


Se întâmplă multe lucruri în ”The Dead”. La o petrecere de Bobotează organizată de două bătrâne surori melomane, ni se lansează multe piste false: conflicte politice, religioase, un alcoolic incurabil etc. etc. etc. Până la urmă, însă, filmul se dovedește a fi despre un profesor pedant care descoperă că o scurtă pasiune din tinerețe a soției sale a marcat-o pe aceasta mai mult decât întreaga lor căsnicie. Finalul „devastator” este, probabil, testamentul lui Huston, acesta găsind în cuvintele lui Joyce și imaginile zăpezii acoperind „întreaga Irlandă” expresia perfectă a sentimentelor sale în fața morții.


Mi-ar fi ușor să scriu mai multe despre ”The Dead”, fiindcă este un film atât de aproape de perfecțiune, dar am să încerc să fiu mai succint. Actorii sunt complet dedicați rolurilor sale, de la Donal McCann în rolul principal și Anjelica Huston în rolul soției sale la Donal Donnelly care interpretează rolul bețivului. Filmul este filmat aproape în întregime în intimitatea camerelor unde se ține petrecerea, în cadre lungi care oferă o perspectivă panoramică asupra a ceea ce se întâmplă. Momentele-cheie sunt punctate de interludii muzicale, un discurs și un poem care fac legătura între tablouri și pregătesc finalul.


No comments: