Saturday, May 28, 2011

Senna (UK/Franța/SUA, 2010)

Senna
(UK/Franța/SUA, 2010)


Regia: Asif Kapadia
Rating: 4/5

Portret și biografie ale unuia dintre cei mai mari piloți de Formula 1 a tuturor timpurilor, ”Senna” este un documentar compus exclusiv din imagini de arhivă, narate de membrii ai familiei lui Senna, colaboratori ai săi și chiar de Ayrton, prin interviuri înregistrate de-a lungul anilor. Filmul evocă aproximativ un deceniu din cariera acestuia, începând cu sezonul 1984 și până la moartea sa, pe 1 mai 1994, concentrându-se aproape exclusiv asupra traseului său profesional, rivalității cu Alain Prost și asupra forțelor care îl împingeau să devină un pilot din ce în ce mai bun și să bată toate recordurile existente.


Ce e impresionant la acest film este că, deși este un documentar, este montat și structurat ca un film adevărat. Într-un interviu, regizorul Asif Kapadia compara structura filmului cu ”Goodfellas”, spunând că un deceniu ocupă două treimi, iar ultimul week-end al personajului este prezentat în detaliu, acțiunea se precipită, până la deznodământ (care, în cazul acesta, este tragic). Indiferent de care ar fi sursele de inspirație, Kapadia a făcut o treabă extraordinar de bună în a selecta exact momentele cele mai importante și de a le a doza suficient în economia filmului. De exemplu, din fiecare sezon sunt prezentate numai momentele esențiale, nu fiecare victorie „de rutină”. Câteva momente se disting: coliziunile cu Prost, câștigarea Marelui Premiu al Braziliei și finalul în care spectrul morții începe să apese asupra lui Senna (și a celorlalți piloți) încă din antrenamente.


”Senna” este un pic prea calculat și, până la urmă, Senna ca om rămâne enigmatic - nu aflăm prea multe despre el ca om. În schimb, aflăm foarte multe despre fenomenul Senna, idol al Brazilei și a lumii întregi, cel mai bun pilot al vremii sale, aflat permanent în căutarea perfecțiunii și riscându-și viața pentru aceasta.

No comments: