După ce am făcut topul celor mai bune western-uri „alternative”, am rămas ușor nemulțumit. Încercarea de a construi un top cât mai variat și cât mai valoros a lăsat, totuși, pe dinafară destul de multe titluri interesante și inedite. Dar sunt pe cale să corectez acest neajuns, adăugând încă 5 titluri topului inițial. Două observații: 1. faptul că filmele de aici nu s-au regăsit în primul top nu înseamnă că ar fi mai slabe decât primele (chiar din contră, de fapt!) și 2. nu o să încerc un demers asemănător pentru topul western-urilor „tradiționale”, pentru că sunt prea multe din care să aleg și nu sunt deloc nemulțumit de acela.
Another 5 ”Alternative” Westerns
1. La ”Moara cu noroc” (r. Victor Iliu, 1955)
Aceasta este marea omisiune a topului inițial și de vină e numai memoria mea fragmentată. Filmul nu numai că se petrece în Vestul țării (noastre), dar Iliu accentuează anumite elemente ale nuvelei lui Slavici pentru a o aduce mai aproape de western-ul clasic american. Tema corupției și lăcomiei este un alt element comun. Acestora li se adaugă stilul vizual unic al lui Ovidiu Gologan (v. și „Pădurea spânzuraților”), pentru a concretiza un film cu adevărat remarcabil.
2. Little Big Man (r. Arthur Penn, 1970)
Western așa-zis revizionist, ”Little Big Man” este o satiră a istorie americane și o condamnare atât a „genocidului nativilor americani”, cât și a (pe atunci) actualului război în Vietnam. Filmul este relativ lent, dar filmările sunt somptuoase și, dacă nu ai urmări povestea, ai jura că te afli într-un western epic tradiționalist. Eroul jucat de Dustin Hoffman este un urmaș al lui Candide (sau un strămoș al lui Forrest Gump, dacă vreți), a cărui viață extraordinară este legată de forțele care au „cizelat” „națiunea” americană în anii de după Războiul Civil.
Dustin Hoffman și Faye Dunaway în ”Little Big Man” |
3. Seven Brides for Seven Brothers (r. Stanley Donen, 1954)
Singura legătură cu western-ul pe care o are acest musical este amplasarea acțiunii în vestul extrem american. Dar este un film lipsit de compromis, poate greu de apreciat de la prima vizionare, dar delicios în momentul în care ajungi la a zecea. Melodiile te prind, personajele sunt bine creionate și scenariul este credibil (evocând furtul sabinelor de către soldații romani). În plus, Howard Kell și Jane Powell fac două roluri de senzație.
4. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (r. Andrew Dominik, 2007)
Suprarealist, dar foarte visceral, realizat la o intensitate aproape covârșitoare, TAOJJBTCRF (lol) nu este pentru toată lumea. Dar, grație nu în ultimul rând interpretărilor desăvârșite ale actorilor (Casey Affleck, Brad Pitt, Sam Rockwell, Sam Shepard etc.), filmul lui Dominik este cea mai reușită variațiune pe foarte des abordata temă Jesse James.
5. 800 balas (r. Álex de la Iglesia, 2002)
Un western spaghetti al unui western spaghetti, ”800 balas” promite a fi film post-modern mare, dar se pierde în imitarea clasicelor genului. Dar are umor și acțiune, chiar dacă un pic prea multă parodie (chestie care îl sapă pe de la Iglesia de fiecare dată) și, în plus, este un exemplu perfect de ceea ce înțeleg eu prin western „alternativ”.
3 comments:
Imbucurator ca ai adus aminte de 800' al lui Alex'
Pe de alta parte, cam ciudat sa tragi filmele lui Leone la "traditionale"...iar amaratul de Back to the Future sau chiar Jesse&etc... putea/u fi oricand inlocuit/e de Proposition-ul lui Hillcoat, Walker-ul lui Cox, Greaser's Palace-ul lui Downey...
Ai dreptate cu "Back to the Future 3"... A fost o decizie mai "comerciala" din partea mea :D Cat despre Leone, filmele lui nu sunt chiar "traditionale", dar sunt mai degraba western-uri clasice, "indragite", decat productii alternative ca "Dead Man" sau "El topo".
Am sa caut "Greaser's Palace", nu l-am vazut inca... Mersi de recomandare. :)
;)
Post a Comment